Onmisbare WordPress plugins

Hieronder heb ik een aantal wat mij betreft onmisbare, misschien wel noodzakelijke plugins opgesomd. En waarschijnlijk niet onbelangrijk, de plugins zijn gratis te gebruiken. Al zijn voor sommige plugins wel betaalde versies beschikbaar met meer al dan niet professionele mogelijkheden. (De volgorde waarin ik de plugins noem is echter volledig willekeurig. Voor mij zijn ze allemaal onmisbaar, maar het is natuurlijk aan jou om te bepalen, welke je wel en niet wilt gebruiken). Wanneer ik nieuwe “pareltjes” vind zal ik er wederom met liefde melding van maken op mijn blog.

(Wil je weten hoe je plugins installeerd? Kijk dan op plugins installeren waarin ik het e.a. uitleg over het installeren van WordPress plugins).

 

Onmisbare WordPress plugins: plugin wordpress seoWordPress SEO (by Yoast)

Uiteraard wil je dat je al dan niet gloednieuwe website ook gevonden wordt door mensen die niet van het bestaan van je site afweten. De WordPress Seo plugin is de uitgelezen plugin om je stap voor stap te begeleiden bij het het zoekmachineoptimalisatie proces. (zoekmachineoptimalisatie (of SEO in het engels) betekent in begrijpelijk Nederlands, zoiets als zorgen dat je website goed gevonden wordt door bijvoorbeeld google). De plugin begeleid je o.a. in het op de juiste manier plaatsen van de voor jou van toepassing zijnde teksten waarop je gevonden wilt worden. Ook geeft de plugin je tips over datgene wat verbeterd kan worden, of wat nog niet optimaal is. Overigens kun je op de site van Yoast een uitgebreide handleiding vinden over de WordPress Seo plugin: Handleiding WordPress SEO by Yoast. In deze handleiding wordt overigens niet alleen de plugin besproken, maar ook allerlei andere tips over zoekmachineoptimalisatie of SEO komen uitgebreid aan bod. Zo kom je goed beslagen ten ijs wanneer je je website de wijde wereld in stuurt.

Onmisbare WordPress plugins: plugin-Wordpress-SpamWP-SpamShield

Niemand zit natuurlijk op reclame of andere ongewenste berichten op zijn of haar website te wachten. Vandaar dat een spam filter geen overbodige luxe is. Met de WP-SpamShield plugin houd je spammers buiten de deur. De plugin is voorzien van diverse instellingen en uitgebreid gedocumenteerd, maar laat dit je er niet van weerhouden om de plugin te gebruiken. In principe heb je niet alle instellingen nodig en kun je het na het activeren van de plugin eenvoudig houden.

Onmisbare WordPress plugins: plugin-Wordpress-backupUpdraftPlus – Backup/Restore

Zoals je weet zit een ongeluk in een klein hoekje en mocht er een fout optreden binnen WordPress, dan is het wel zo fijn dat je de gegevens van je website kunt opslaan en er een backup van kunt maken. Zo kun je altijd, mocht dat nodig zijn de teksten, afbeeldingen en dergelijke terughalen. De plugin is redelijk gemakkelijk in het gebruik en het biedt diverse mogelijkheden om een backup van je website te maken. Zo kun je je website o.a. opslaan in Dropbox of Google Drive. Ook kun je je backup naar een e-mailadres sturen, al is dat meestal niet aan te bevelen omdat de bestandsgrootte van de backup vaak te groot is. Wanneer je wilt kun je de UpdraftPlus plugin de opdracht geven om automatisch een backup van je site te maken op door jou vastgestelde tijdstippen. Dus ook diegene waarbij veiligheid voor alles gaat komen bij deze plugin aan hun trekken.

WP Super Cache

Uiteraard is het fijn wanneer je website bij bezoekers een beetje snel geladen en weergegeven wordt. Ook google kijkt o.a. naar de snelheid van je website om te bepalen of je wel of niet een hoge plaats in de zoekresultaten “verdient”. (Voor de niet ingewijde: Caching betekent o.a. dat zodra een site door een bezoeker wordt bekeken, gegevens van de site door de browser van de bezoeker worden bewaard. Hierdoor wordt de site voor de bezoeker bij een volgend bezoek sneller geladen).
Wil je je website een “boost” geven dan is Wp Super Cache een plugin welke je moet activeren. Met deze plugin zorg je er voor dat de pagina’s van je website voor je bezoekers sneller worden geladen. Wederom beschikt de plugin over heel veel instellingen voor gevorderden. Maar met het gewoon activeren van de plugin en door in de zogenaamde easy tab van de plugin voor Caching On te kiezen, kom je al een heel eind.

Onmisbare WordPress plugins: plugin-Wordpress beveiligingWordfence Security

Zoals je je huis wilt beveiligen tegen inbrekers, zo wil je ook je website natuurlijk beveiligen. Met de Wordfence Security plugin heb je alweer een zorg minder. De plugin geeft je wanneer je dat wilt automatisch informatie per mail wanneer er een “fout” is ontdekt op je website. Niet iedere fout is overigens alarmerend, sommige zijn bijvoorbeeld meer ter info dat je je geïnstalleerde plugins moet updaten bijvoorbeeld.

 

Zo, dit waren de min of meer “noodzakelijke” plugins welke eigenlijk onmisbaar zijn naast je gewone standaardinstallatie van WordPress. De volgende keer zal ik nog meer onmisbare plugins behandelen, maar dan ga ik het meer hebben over plugins waarmee je letterlijk meer mogelijkheden hebt om de website naar je hand te zetten en misschien wel een beetje leuker te maken.