Viavisia cursussen Wordpress, webdesign, fotobewerking Rotterdam en diverse andere locaties

Alle cursussen zijn nu ook live online te volgen

De trainingen zijn live online op iedere door jou gewenste locatie te volgen. Zoals je gewend bent, betreft het een interactieve training.

WordPress plugins installeren: overzicht WordPress plugins

Aanbevolen WordPress plugins

Inhoudsopgave

Hieronder heb ik een aantal wat mij betreft aanbevolen WordPress plugins opgesomd. Onder de aanbevolen WordPress plugins versta ik onmisbare, misschien wel noodzakelijke plugins. En waarschijnlijk niet onbelangrijk, de plugins zijn gratis te gebruiken. Al zijn voor sommige plugins wel betaalde versies beschikbaar met meer al dan niet professionele mogelijkheden.

(De volgorde waarin ik de plugins noem is echter volledig willekeurig. Voor mij zijn ze allemaal onmisbaar. Maar het is natuurlijk aan jou om te bepalen, welke je wel en niet wilt gebruiken). Wanneer ik nieuwe “pareltjes” vind zal ik er wederom melding van maken op mijn blog.

(Wil je weten hoe je plugins installeerd? Kijk dan op plugins installeren waarin ik het e.e.a. uitleg over het installeren van WordPress plugins).

De vindbaarheid van je website verbeteren met Yoast SEO

WordPress SEO (by Yoast)

Uiteraard wil je dat je, je website vindbaar maken voor mensen die niet van het bestaan van je website afweten. De WordPress Seo pluginvan Yoast is hiervoor de uitgelezen plugin. Deze begeleidt je stap voor stap bij het zoekmachineoptimalisatie proces.

Zoekmachineoptimalisatie betekent in begrijpelijk Nederlands, zoiets als zorgen dat je website goed vindbaar is door bijvoorbeeld google). Uiteraard speelt hierbij ook de positie in de zoekresultaten hierbij een rol. In het engels noemen ze dit SEO: Search Engine Optimization.

De plugin begeleid je o.a. in het op de juiste manier plaatsen van teksten waarop je gevonden wilt worden. Ook geeft de plugin je tips over datgene wat je kan verbeteren, of wat nog niet optimaal is. Op de site van Yoast vind je een uitgebreide handleiding over de WordPress Seo plugin: Handleiding WordPress SEO by Yoast. In deze handleiding bespreken ze niet alleen de plugin. Ook allerlei andere tips over zoekmachineoptimalisatie of SEO komen uitgebreid aan bod. Zo kom je goed beslagen ten ijs wanneer je je website de wijde wereld in stuurt.

Ontwerpen van een website met behulp van een pagebuilder: pagebuilder

Page builder plugin: Elementor

Wanneer je al een tijdje met WordPress werkt, komen er wellicht nieuwe ideeën en wensen naar boven.
Met behulp van een z.g.n. page builder kun aan de slag met de vormgeving en indeling van de website. Elementor stelt je in staat om een website te bouwen met de door jouw gewenste huisstijl en lay-out. En dat allemaal zonder gebruik te hoeven maken van code.

Met de pro versie van Elementor is het zelfs mogelijk om de “header” en “footer” vorm te geven. Ook het vormgeven van automatisch gegenereerde pagina’s is hierbij geen enkel probleem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vormgeven van je nieuwsberichten pagina.

Met het ingebouwde thema stijlen venster kun je zelfs voor een groot deel de opmaak van het gekozen thema overschrijven. Ook kun je hiermee in één keer de opmaak van diverse onderdelen wijzigen. Bovendien zorg je met deze stijlen voor eenduidige vormgeving en opmaak op iedere pagina of bericht.

Alsof dit nog niet genoeg is kun je de mogelijkheden van dit stijlen venster nog uitbreiden met een plugin: Style Kits for Elementor. Met deze plugin heb je binnen het stijlen venster nog meer opmaak mogelijkheden. Bovendien kun je, je eigen opmaak stijlen opslaan en hergebruiken.

Op die manier kun je, je website zodanig opmaken en vormgeven dat je bijna niet meer afhankelijk bent van het gekozen thema. Op de pagina WordPress thema kiezen overbodig vind je een uitgebreide uitleg over hoe dit in zijn werk gaat.

Eigen berichttypes maken met de Custom Post Type UI plugin

Custom Post Type UI WordPress plugin

Zoals je weet kun je met WordPress pagina’s en berichten aanmaken en wijzigen. Maar wat nu als je, je eigen berichttypes wilt aanmaken? Ook dat is mogelijk. Na installatie van de Custom Post Type UI plugin kun je naar eigen inzicht nieuwe berichttypes en daarbij behorende categorieën (Taxonomieën genoemd in het geval van eigen gemaakte bericht types) creëren.

Waar moet je bij speciale berichttypes aan denken? Om je op weg te helpen heb ik een aantal voorbeelden van berichttypes opgesomd:

 • Portfolio
 • Aanbevelingen, Reviews
 • Producten
 • Film
 • Vacatures

Hou spam buiten de deur met CleanTalk

Antispam WordPress website: CleanTalk

Niemand zit natuurlijk op reclame of andere ongewenste berichten op zijn of haar website te wachten. Vandaar dat een spam filter geen overbodige luxe is. Met de CleanTalk plugin houd je spammers buiten de deur. De plugin is voorzien van diverse instellingen en uitgebreid gedocumenteerd. Laat dit je er echter niet van weerhouden om de plugin te gebruiken. In principe heb je niet alle instellingen nodig en kun je het na het activeren van de plugin eenvoudig houden.

Verbeter de snelheid van je website met een 3 in 1 plugin: Wp Optimize

Aanbevolen WordPress plugins: WP Optimize, 3 in 1 Plugin: opruimen database, caching, comprimeren afbeeldingen

Uiteraard is het fijn wanneer het laden en weergeven van je website bij bezoekers snel gaat. Ook google en andere zoekmachines kijken naar de snelheid van je website. O.a. op basis daarvan wordt bepaalt of je wel of niet een hoge plaats in de zoekresultaten “verdient”.

Deze plugin biedt 3 manieren om je website te versnellen:

 • Opruimen WordPress databases
 • Caching
 • Comprimeren, verkleinen van afbeeldingen

(Voor de niet ingewijde: Caching betekent o.a. dat zodra een site wordt bekeken, gegevens van de site worden bewaard. Hierdoor laadt de site voor de bezoeker bij een volgend bezoek sneller).

Wil je je website een “boost” geven dan is Wp Optimize een plugin welke je moet activeren. Met deze plugin laden de pagina’s van je website voor je bezoekers sneller. Wederom beschikt de plugin over heel veel instellingen voor gevorderden. Maar met het gewoon activeren van de plugin kom je al een heel eind.

Aanbevolen WordPress plugin voor het maken van een backup: UpdraftPlus

Aanbevolen WordPress plugins: plugin WordPress backup UpdraftPlus - Backup/Restore

Zoals je weet zit een ongeluk in een klein hoekje. Mocht er een fout optreden binnen WordPress, dan is fijn dat je de gegevens van je website kunt opslaan. Dit gaat in de vorm van een Back-up. Zo kun je altijd, mocht dat nodig zijn de teksten, afbeeldingen en dergelijke terughalen. De plugin is redelijk gemakkelijk in het gebruik. En het biedt diverse mogelijkheden om een backup van je website te maken. Zo biedt de plugin diverse opslagmogelijkheden.

Ook kun je je backup naar een e-mailadres sturen. Dat laatste is dat meestal niet aan te bevelen omdat de bestandsgrootte van de backup vaak te groot is. Wanneer je wilt kun je de UpdraftPlus plugin de opdracht geven om automatisch een backup van je site te maken. Dit gebeurt dan op door jou vastgestelde tijdstippen. Dus ook degenen waarbij veiligheid voor alles gaat komen bij deze plugin aan hun trekken.

Aanbevolen WordPress plugin voor website beveiliging: Wordfence

Beste WordPress plugins: plugin-WordPress beveiligingWordfence Security

Zoals je je huis wilt beveiligen tegen inbrekers, zo wil je ook je website natuurlijk beveiligen. Met de Wordfence Security plugin heb je alweer een zorg minder. De plugin je stuurt je eventueel automatisch een e-mailbericht wanneer er een WordPress “fout” is ontdekt op je website. Niet iedere fout is overigens alarmerend, sommige zijn bijvoorbeeld meer ter info dat je, je geïnstalleerde plugins moet updaten bijvoorbeeld.

Beheren van je website met de WordPress plugin Folders

Aanbevolen WordPress plugins: WordPress Folders plugiin: voor het organiseren en beheren van de Media Library en berichten en pagina's.

Met de folders plugin kun je, je berichten en pagina’s, PDF’s en afbeeldingen beter organiseren en beheren. Je kunt deze nu in mappen en submappen plaatsen. Op die manier kun je bijvoorbeeld bepaalde foto’s gemakkelijker terugvinden in de media bibliotheek. Je maakt dan voor iedere afbeeldingscategorie een aparte map aan.

Voorbeeld overzicht aangemaakte mappen media bibliotheek
Voorbeeld overzicht aangemaakte mappen media bibliotheek

Codering plaatsen met Insert Headers and Footers

Wanneer je code op je website wilt plaatsen, maar je weet niet hoe, dan is de Insert Headers and Footers plugin wellicht een oplossing voor je. Met deze plugin kun je code op je website plaatsen, zonder daarbij een webdesigner in te hoeven huren.

Waarom code plaatsen?

Misschien vraag je je af waarom je code zou willen plaatsen? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van redenen:

 • Koppeling website met Google Tag Manager maken
 • Koppeling website met Google Analytics maken (Meten wat er op je website gebeurt. Op die manier leer je meer over het gedrag van (potentiële) klanten).
 • Activiteiten op website meten met Google Tag Manager en Google Analytics:
  • Welke video worden afgespeeld en hoe vaak?
  • Welke PDF’s worden gedownload en hoe vaak?
  • Op welke knoppen wordt geklikt en hoe vaak?
   En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden te verzinnen.

Het is aan te bevelen om de Google Tag Manager via deze plugin te installeren. De Google Tag Manager is dan een soort centrale van waaruit je alle code plaatst en beheert. Via de Google Tag Manager kun je dan koppelingen van je website met allerlei andere programma’s maken. Ook kun je direct via de Google Tag Manager allerlei code plaatsen.

Insert Headers and Footers WordPress plugin om achtergrond code op je website te plaatsen

De voor de Google Tag Manager benodigde code kun je dan in het dialoogvenster van de Insert Headers and Footers plugin invullen:
Instellingen > Insert Headers and Footers.

Installatie code google tag manager
De code die nodig is om de Google Tag Manager op je website te installeren
Instellingen koppeling Google tag manager in Insert Header and Footers plugin
De code van de google tagmanager in het instellingen dialoogvenster van de Insert Headers and Footers plaatsen

Reserveringen met behulp van Bookly

Wanneer je het je klanten mogelijk wilt maken dat ze via een kalender een afspraak kunnen maken, dan is Bookly wellicht iets voor jou. Met Bookly heb je een online boekingssysteem in handen. De betaalde versie van deze plugin bied je de mogelijkheid om meteen een betaling aan een reservering te koppelen.

Op deze manier ontzorg je ook je klanten: klanten kunnen immers direct online op de website van je bedrijf een afspraak maken. Bovendien ontvangen klanten automatisch een bericht van de gemaakte reservering.

Ook voor jou als ondernemer heeft het vele voordelen. Als ondernemer kun je op een eenvoudige en effectieve manier je lijst met klanten en afspraken kalender beheren. Ook dubbele afspraken zijn met deze plugin makkelijker te vermijden. Of horen misschien wel tot het verleden, wanneer je Bookly tevens met bijvoorbeeld de Google agenda koppelt. Wanneer een klant bijvoorbeeld een telefonische afspraak maakt, kun je deze afspraak meteen in de Google agenda plaatsen. Het tijdstip van de afspraak is dan niet meer beschikbaar in het reserveringsformulier van je online boekingssysteem.
Op die manier kun je dus ook dubbele afspraken voorkomen bij reserveringen die niet via het reserveringsformulier van je website zijn gemaakt.

Meer aanbevolen WordPress plugins

Zo, dit waren de min of meer “noodzakelijke” plugins welke eigenlijk onmisbaar zijn naast je gewone standaardinstallatie van WordPress. In de toekomst zal dit bericht worden aangevuld met andere plugins of extra informatie over genoemde plugins. Ook zullen bepaalde plugins dan worden uitgelicht. Daartoe wordt een speciaal bericht enkel en alleen aan deze plugin gewijd. Zodoende kun je daar extra informatie over deze plugin vinden.

Wil je meer over plugins weten? Of ben je op zoek naar plugins die aan je specifieke wensen voldoen. Via één van de WordPress cursussen helpt Viavisia je graag op weg.

Verder zoeken op basis categorieën?

Cursussen op maat

Afgestemd op jouw wensen of de wensen van het bedrijf.

Trainingen aan huis of incompany trainingen.

Groepstrainingen of individuele cursussen

Bedrijfstrainingen of particuliere trainingen mogelijk. Trainingen gaan altijd door, ook bij 1 cursist.

Cursussen worden gegeven door een trainer met praktijkervaring.

WordPress website voorbeelden

Hieronder vind je voorbeelden van websites. De voorbeelden laten zien, wat je na het volgen van een 2- of 3 daagse WordPress training kunt bereiken.

website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp

Kijk ook op de website van Viavisia Webdesign

Onlangs heb ik bij Peter een cursus fotobewerking gevolgd. Met veel ervaring, logische opbouw en geduld heeft hij mij langs alle facetten van de afzonderlijke onderdelen geloodst. Peter heeft een fijne manier van begeleiden en ik ben zeer blij met de resultaten.

Flossie d’Hont, Zelfstandig psycholoog – Florisand Consultancy

Ik heb onlangs een cursus Photoshop Elements bij Peter gevolgd. Hij heeft kennis van zaken, is geduldig en geeft je precies de aandacht die jij – in jouw tempo – nodig hebt. Kortom, zijn aanpak is persoonlijk, plezierig en prettig en –heel belangrijk – hij heeft er lol in om zijn expertise over te brengen aan zijn cursist en/of het programma af te stemmen op de behoefte van de klant.

Esther Janssen, Allround communicatieprofessional

Wil je ook graag je eigen website aanpassen in WordPress maar zie je op tegen de zogenaamde ‘makkelijke’ methode via WordPress? Peter Buijs is de man die je nodig hebt. Hij ontwikkelt diverse WordPress-cursussen in groepsverband of 1-op-1. Die laatste heb ik met studio Rooijaal aangevraagd. Peter kwam bij mij thuis en samen hebben we in 3 uur alle basiseigenschappen van het programma bekeken en geoefend. Na zijn bezoek kon ik de hele site zelf aanpassen. Hoe fijn en een GROTE zorg minder!!

Linda Rooij, Grafisch vormgever

Tijdens de workshops van Peter Buijs over WordPress en SEO viel het me telkens weer op: Peter weet ongelooflijk veel van deze onderwerpen af, want hij laat geen vraag onbeantwoord. Hij heeft aandacht voor iedereen, waardoor hij uiterst geschikt is voor het geven van één-op-ééncursussen. De follow-up is ook fantastisch: naderhand ontvang je een door hem samengestelde handleiding, die hij met enige regelmaat bijwerkt. Je weet: deze man is gedreven en geduldig. Hij draagt zijn kennis graag over en heeft hart voor zijn cursisten. Kortom: boek een één-op-één, laat je onderdompelen in zijn kennis en pluk er de vruchten van – nu en nog lang daarna!

Bianca Wijnstekers-Handy, Beëdigd juridisch vertaler