Viavisia cursussen Wordpress, webdesign, fotobewerking Rotterdam en diverse andere locaties

Alle cursussen zijn nu ook live online te volgen

De trainingen zijn live online op iedere door jou gewenste locatie te volgen. Zoals je gewend bent, betreft het een interactieve training.

Cursus WordPress webwinkel: toetsenbord, horloge, notitieblok, kop koffie

Backup WordPress website maken

Inhoudsopgave

Zoals je wellicht weet is het van belang dat je je website zo nu en dan in de vorm van een backup ergens opslaat. In een eerder bericht ( http://viavisia.nl//onmisbare-WordPress-plugins/ ) maakte ik al melding van een WordPress plugin waarmee je een backup kunt maken van je website: Updraftplus. Ik wil wat uitgebreider stilstaan bij deze plugin zodat duidelijk wordt hoe je deze plugin kunt gebruiken. Mocht je niet weten hoe je een plugin moet installeren, dan kun je een kijkje nemen op een eerder bericht: http://viavisia.nl/WordPress-plugins-installeren/
In de volgende instructievideo leg ik je stap voor stap uit hoe je een backup kunt maken.

Meer tekstueel ingesteld? Lees dan verder.

Backup WordPress website maken: icoon Updraftplus plugin

Instellingen backup plugin WordPress

Wanneer je Updraftplus hebt geïnstalleerd, kun je via de Instellingen van het dashboard aan de slag gaan met Updraftplus:
Backup WordPress website maken: menu instellingen Updraftplus plugin

Je komt nu automatisch in het gebruikersscherm van Updraftplus

Backup WordPress website maken: hoofdscherm Updraftplus plugin

Klik op de instellingen tab bovenaan om eerst de plugin de juiste instellingen mee te geven. In dit scherm ga je o.a. opgeven waar je de backup wilt opslaan.
In deze handleiding ga ik er vanuit dat je op tijden die jezelf bepaalt handmatig een backup maakt van je website.

Zoals je ziet kun je in het Configureer de backup-content en -planning veld van de instellingen tab er voor kiezen om op gezette tijden een backup van je website te maken. In dit veld moet je dus zijn wanneer je bijvoorbeeld maandelijks op een bepaald tijdstip automatisch een backup van je site wilt laten maken.

Backup WordPress website maken: configureer de backup content en planning Updraftplus

In het veld Insluiten in bestanden-backup: kun je aangeven wat je naast je pagina’s en berichten en de inhoud ervan wilt backuppen. Wil je bijvoorbeeld ook je plugins en de bijbehorende instellingen backuppen vink deze dan aan.

In het Rapportage veld kun je aangeven of je een melding van je backup als e-mail bericht wilt ontvangen.
Backup WordPress website maken: rapportage via e-mail Updraftplus plugin

Tot slot gaan we in het instellingen venster kiezen waar de backup moet worden opgeslagen. Ik kies hier voor Dropbox. Ik persoonlijk zou niet voor de Email optie kiezen omdat de backup bestanden hiervoor vaak te groot zijn.
Backup WordPress website maken: externe opslag kiezen Updraftplus plugin

Mocht je nog geen gebruik maken van Dropbox en ook Dropbox willen gaan gebruiken dan kun je je via https://www.dropbox.com/ een Dropbox account aanmaken. Op deze site vind je tevens allerlei informatie over hoe Dropbox werkt. Dropbox is trouwens gebruikersvriendelijk, dus het zal waarschijnlijk geen probleem vormen om er mee aan de slag te gaan. Op internet zijn zo wie zo diverse handleidingen over Dropbox te vinden, kijk bijvoorbeeld eens op http://hoewerktdropbox.nl/.

Wanneer je tevreden bent met je instellingen klik je onderaan het instellingen scherm op Wijzigingen opslaan om de instellingen daadwerkelijk op te slaan.

Op het moment dat je voor het eerst een externe opslag ruimte kiest, maakt Updraftplus hier een melding van. Wanneer je zoals in het voorbeeld voor Dropbox hebt gekozen, zie je boven aan het instellingen venster de melding: UpdraftPlus-mededeling: Klik hier om het Dropbox-account te bevestigen.
Backup WordPress website maken: mededeling (Dropbox) account bevestigen

Backup WordPress website maken: aanmelden Dropbox

Klik op deze melding om Dropbox (of een ander account) toestemming te geven om gebruik te maken van Updraftplus voor het maken van een backup en de bijbehorende Mappen en bestanden.
Het venster om je aan te melden voor Dropbox wordt geopend. Tik het e-mailadres en wachtwoord in wat bij je Dropbox account hoort in en klik op aanmelden.
Wanneer je bent ingelogd bij Dropbox, vraagt Dropbox (of uiteraard weer een ander account) om het e.a. te bevestigen.

Wanneer je bent ingelogd bij Dropbox, vraagt Dropbox (of uiteraard weer een ander account) om het e.a. te bevestigen.

Klik op Allow en je kunt vanaf nu via je account een backup van je website maken.

Mocht je later om de één of andere manier je account willen wijzigen, dan kan dat ook. klik in het instellingen venster van de Updraftplus plugin op de tekstlink behorende bij het veld Autoriseren op Dropbox (of andere accountnaam):

Backup WordPress website maken: autoriseren (Dropbox) account

Backup WordPress website maken

Backup WordPress website maken: keuze venster om te kiezen waar je een backup van wilt maken
Nu we Updraftplus op de juiste manier hebben ingesteld, kunnen we daadwerkelijk een backup gaan maken. Klik op de Huidige status tab van het Updraftplus scherm, om te kunnen beginnen met backuppen. In het veld Acties, klik je op, je raad het al, Nu backup maken. Updraftplus komt met een dialoog venster waarin je aan kunt geven wat je eventueel wilt uitsluiten van de backup.
n dit dialoogvenster vink ik normaliter niets aan, omdat ik een volledige backup wil maken. De database bestanden bijvoorbeeld bevatten al je pagina’s en berichten. In het dialoogvenster klik ik op Nu backup maken.

Op je scherm kun je nu de voortgang van je backup volgen.
Backup WordPress website maken: verloop backup Updraftplus
Wanneer de backup gereed is vind je in de Dropbox map (of de map(pen) van een ander account) de backup bestanden van je website. Uiteraard kun je er voor kiezen om deze bestanden ook nog eens extra op te slaan op bijvoorbeeld een externe harddisk.

Backup terugzetten

Ook het terugzetten van de backup bestanden wanneer er onverhoopt iets fout is gegaan met je website, waardoor je je backup bestanden terug wilt halen is niet moeilijk. Klik in het UpdraftPlus Backup/Restore scherm op de tab Bestaande backups. Zoals je ziet vind je op dit scherm een overzicht van bestaande backups.
Backup WordPress website maken: backup terug zetten Updraftplus plugin

Klik in dit scherm bij de backup die je terug wilt zetten op de blauwe Terugzetten knop. Er wordt een dialoogvenster getoond waarin je datgene kunt aangeven wat je terug wilt zetten: de Plugins, de Uploads (de afbeeldingen, video’s en dergelijke behorende bij je website), de Database (de uiteindelijke berichten en pagina’s van je website). In het algemeen kun je het beste alles aanvinken, maar mocht bijvoorbeeld niet je Thema beschadigd zijn, dan hoef je deze optie niet aan te vinken.

Backup WordPress website maken: backup terugzetten keuze menu, om te bepalen wat je terug wilt zetten

Vanaf nu kun je met een gerust hart verder werken met WordPress, omdat je weet dat je ten alle tijden terug kunt vallen op een backup van je website. Gewoon een kwestie van regelmatig een backup maken van je website. Zeker wanneer je grote wijzigingen op je website hebt aangebracht.

Verder zoeken op basis categorieën?

Cursussen op maat

Afgestemd op jouw wensen of de wensen van het bedrijf.

Trainingen aan huis of incompany trainingen.

Groepstrainingen of individuele cursussen

Bedrijfstrainingen of particuliere trainingen mogelijk. Trainingen gaan altijd door, ook bij 1 cursist.

Cursussen worden gegeven door een trainer met praktijkervaring.

WordPress website voorbeelden

Hieronder vind je voorbeelden van websites. De voorbeelden laten zien, wat je na het volgen van een 2- of 3 daagse WordPress training kunt bereiken.

website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp

Kijk ook op de website van Viavisia Webdesign

Onlangs heb ik bij Peter een cursus fotobewerking gevolgd. Met veel ervaring, logische opbouw en geduld heeft hij mij langs alle facetten van de afzonderlijke onderdelen geloodst. Peter heeft een fijne manier van begeleiden en ik ben zeer blij met de resultaten.

Flossie d’Hont, Zelfstandig psycholoog – Florisand Consultancy

Ik heb onlangs een cursus Photoshop Elements bij Peter gevolgd. Hij heeft kennis van zaken, is geduldig en geeft je precies de aandacht die jij – in jouw tempo – nodig hebt. Kortom, zijn aanpak is persoonlijk, plezierig en prettig en –heel belangrijk – hij heeft er lol in om zijn expertise over te brengen aan zijn cursist en/of het programma af te stemmen op de behoefte van de klant.

Esther Janssen, Allround communicatieprofessional

Wil je ook graag je eigen website aanpassen in WordPress maar zie je op tegen de zogenaamde ‘makkelijke’ methode via WordPress? Peter Buijs is de man die je nodig hebt. Hij ontwikkelt diverse WordPress-cursussen in groepsverband of 1-op-1. Die laatste heb ik met studio Rooijaal aangevraagd. Peter kwam bij mij thuis en samen hebben we in 3 uur alle basiseigenschappen van het programma bekeken en geoefend. Na zijn bezoek kon ik de hele site zelf aanpassen. Hoe fijn en een GROTE zorg minder!!

Linda Rooij, Grafisch vormgever

Tijdens de workshops van Peter Buijs over WordPress en SEO viel het me telkens weer op: Peter weet ongelooflijk veel van deze onderwerpen af, want hij laat geen vraag onbeantwoord. Hij heeft aandacht voor iedereen, waardoor hij uiterst geschikt is voor het geven van één-op-ééncursussen. De follow-up is ook fantastisch: naderhand ontvang je een door hem samengestelde handleiding, die hij met enige regelmaat bijwerkt. Je weet: deze man is gedreven en geduldig. Hij draagt zijn kennis graag over en heeft hart voor zijn cursisten. Kortom: boek een één-op-één, laat je onderdompelen in zijn kennis en pluk er de vruchten van – nu en nog lang daarna!

Bianca Wijnstekers-Handy, Beëdigd juridisch vertaler