Viavisia cursussen Wordpress, webdesign, fotobewerking Rotterdam en diverse andere locaties

Alle cursussen zijn nu ook live online te volgen

De trainingen zijn live online op iedere door jou gewenste locatie te volgen. Zoals je gewend bent, betreft het een interactieve training.

Hoe maak je een Online cursus met WordPress?

Inhoudsopgave

Begeleide en niet begeleide online cursussen

Eén van de manieren om een online cursus aan te bieden is die waarbij cursisten instructie video’s en/of andere vormen van uitleg kunnen bekijken. De cursisten kunnen een abonnement nemen waardoor ze via zelfstudie op hun eigen tempo de cursusinhoud tot zich kunnen nemen. Het cursusmateriaal is daarbij voor degene die geen abonnement hebben uiteraard niet zichtbaar.

Een online cursus kun je echter zo uitgebreid maken als je wilt. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat cursisten “huiswerk” kunnen inleveren en/of vragen kunnen stellen via bijvoorbeeld een forum. In dit laatste voorbeeld spreek je over een begeleide online cursus.

Ik hou het echter eenvoudig en beperk me tot het geven van uitleg over een niet begeleide online cursus. Met andere woorden: een cursus waarbij cursisten instructie video’s en/of andere vormen van uitleg kunnen bekijken.

Inhoud online cursus opstellen

Voordat je een online cursus begint, heb je natuurlijk eerst goed nagedacht over hetgeen je precies wilt aanbieden. Dit kunnen bijvoorbeeld instructievideo’s zijn, maar ook PowerPoint voorstellingen of e-books behoren tot de mogelijkheden. Binnen WordPress maak je eerst zoals je gewend bent diverse (cursus)pagina’s aan.
Bijvoorbeeld:

  • Een pagina waarin je uitlegt hoe de cursus is opgezet.
  • Een pagina met daarin een overzicht van de diverse cursuspagina’s (een soort “inhoudsopgave”).
    Op deze pagina kunnen cursisten direct naar de gewenste les navigeren.
  • Pagina met les 1,
  • Pagina met les 2 enz..

Membership plugins

Een mogelijkheid om een online cursus op te zetten is door gebruik te maken van z.g.n. membership plugins.
Op deze pagina beperk ik me tot deze mogelijkheid.

Met een membership plugin, kun je bepaalde pagina’s of delen van pagina’s afschermen. Op die manier kun je bepalen dat bepaalde delen/pagina’s bijvoorbeeld alleen zichtbaar zijn voor betalende “leden”/klanten. Andere delen zijn dan zowel voor betalende “leden” als geregistreerde leden zichtbaar. De overige delen/ pagina’s zijn dan vervolgens weer openbaar of te wel voor iedereen zichtbaar en bereikbaar.
Helaas hebben membership plugins vaak een stijle leer curve, wil je er echt goed mee leren werken en van meerdere mogelijkheden gebruik maken.

Inhoud druppels gewijs aanbieden

Je kunt er voor kiezen dat cursisten meteen beschikken over al het cursusmateriaal wat je aanbiedt. Je kunt er echter ook voor kiezen dat je dit druppelsgewijs doet. Week 1 heeft een cursist(e) bijvoorbeeld de mogelijkheid om video 1 te bekijken, week 2 video 1 en 2 enz.
Dit is wat ze op z’n engels “content dripping” noemen. Wil je gebruik maken van deze mogelijkheid, dan moet je daar mee rekeninghouden bij de keuze  van je membership plugin.

Diverse abonnements vormen

Bij de keuze van je membership plugin, moet je je ook afvragen of je meerdere abonnementsvormen wilt aanbieden.
Wil je bijvoorbeeld cursussen aanbieden voor beginners en gevorderden, dan wil je de cursussen voor de gevorderden aan een ander lidmaatschap koppelen, dan de cursussen voor beginners. Ook wil je wellicht dat cursisten kunnen kiezen hoelang een abonnement duurt.
In sommige plugins kun je pagina’s of delen ervan niet alleen afschermen maar ook koppelen aan een bepaald lidmaatschapsniveau van het lid. In het genoemde voorbeeld zou je bijvoorbeeld beginners kunnen koppelen aan niveau 1 en gevorderden aan niveau 2. (Een lid van niveau 1 heeft alleen toegang tot pagina’s gekoppeld aan niveau 1 en hoger, een lid van niveau 2 alleen niveau 2 en hoger enz.)

Betalen met ideal

Betalingsplugin

In Nederland wil je natuurlijk dat je klanten kunnen betalen met Ideal.
Helaas bieden veel membershipplugins niet standaard de mogelijkheid dat je klanten kunnen betalen via Ideal. Dit komt doordat de meeste van dit soort plugins van Amerikaanse makelij zijn en daardoor o.a. Paypall als betaalmogelijkheid aanbieden. Gelukkig is er een oplossing in de vorm van een plugin: Pronamic Ideal
(Meer over deze plugin lees je o.a. op de volgende pagina: https://nl.WordPress.org/plugins/pronamic-ideal/)

Overigens ondersteund Pronamic Ideal de volgende Membership Plugins:

Betalingsprovider

Naast een betalingsplugin, heb je ook een z.g.n. betalingsprovider nodig. Deze provider handelt het uiteindelijke betalingsverkeer af.
Deze provider rekent ook een bepaald bedrag per transactie. Op o.a. http://overonlinebetalen.nl/  vind je een overzicht van de tarieven die de diverse betalingsproviders rekenen. Mocht je gebruik willen gaan maken van de Pronamic Ideal plugin, dan moet je er ook opletten dat deze plugin de door jou gekozen betalingsprovider ondersteund. Zoals je op de site van de plugin kunt lezen ondersteunt deze o.a. Molie en pay.nl

schema video opname instructie video online cursus WordPress maken

Mocht je instructie video’s gaan maken waarbij de uitleg vooral via het scherm plaats vindt, dan heb je een z.g.n. screencast programma nodig. Zo’n programma neemt alle handelingen die jij op je computer uitvoert op. Daarnaast neemt deze ook het geluid op. Zo kun je je handelingen begeleiden met gesproken tekst. Maar het is hiermee bijvoorbeeld ook mogelijk om een PowerPoint voorstelling op je scherm af te spelen. Terwijl je PowerPoint voorstelling afspeelt spreek je dan de instructietekst in. Het screencast programma neemt tegelijkertijd alles voor je op.

Er zijn diverse gratis en betaalde screencast programma’s in de handel. Welke je het beste kunt gebruiken is zoals altijd afhankelijk va het aantal mogelijkheden wat je wilt en van welke (geluids) kwaliteit je wilt. Het is zo wie zo aan te raden om voor een goed geluid gebruik te maken van een aparte microfoon of headset. De ingebouwde microfoon van je pc/laptop of mobile telefoon is vaak wat minder geschikt.

Met sommige screencast programma’s kun je na afloop je video nog na bewerken. Bepaalde delen er uitknippen bijvoorbeeld. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je video’s met speciale videobewerkingssoftware te bewerken. Deze bieden immers vaak wat meer mogelijkheden, zoal het toevoegen van ”effecten”.

Afschermen video’s

Wil je dat je video’s alleen maar zichtbaar zijn op je website en niet ergens anders?
Helaas is het met YouTube niet mogelijk dat je (les)video’s alleen maar zichtbaar zijn op je website. Vimeo leent zich daar beter voor.
Met Vimeo kun je je video’s afschermen. Je kunt Vimeo zo instellen dat de video’s niet op Vimeo zelf te bekijken zijn, maar alleen op bepaalde pagina’s van je website.
Je kunt in Vimeo opgeven op welke pagina’s de video’s zichtbaar zijn. Als het goed is kies je hiervoor juist de pagina’s die alleen door betalende leden en/of geregistreerde leden bekeken kunnen worden. Je kunt er m.b.v. Vimeo ook voor zorgen dat de video’s niet kunnen worden gedownload. Hiermee is het afschermen van je video’s dus opgelost.

Het e.a. is ook mogelijk met Videopress. Dit is een speciale video hosting voor WordPress. Wanneer je echter een eigen website hebt (dus geen blog op WordPress.com) dan moet je om van Videopress gebruik te kunnen maken eerst Jetpack installeren. Zoals je misschien weet is Jetpack een uitgebreide plugin met heel veel mogelijkheden.
Wanneer je van veel mogelijkheden binnen Jetpack gebruik maakt, kan je website echter trager worden.

Samengevatting membership plugins

Bij de keuze van je membership plugin moet je er op letten dat je kunt betalen met Ideal of dat er een plugin is die samenwerkt met je membership plugin en ideal betalingen mogelijk maakt. Je kunt natuurlijk ook een programmeur de koppeling met Ideal voor je laten maken.
Verder is het wellicht van belang dat diverse abonnementsvormen worden ondersteund. En misschien heb je specifieke wensen zoals het druppelsgewijs tonen van je cursusmateriaal.

Een plugin waarin al deze mogelijkheden zijn verenigd, maar met een stijle leercurve is S2member. Heb je naast je trainingen ook nog een webshop dan kun je WooCommerce Memberships (https://woocommerce.com/products/woocommerce-memberships/ ) overwegen. Het voordeel hiervan is dat Woocommerce standaard al Ideal ondersteund. Je kunt ook overwegen om, wanneer je naast je membership plugin Woocommerce geïnstalleerd hebt, je de betalingen overlaat aan Woocommerce. Sommige membership plugins zijn al dan niet m.b.v. een programmeur te koppelen aan Woocommerce.

Veel plezier en succes met het opzetten van je online cursus!

Verder zoeken op basis categorieën?

Cursussen op maat

Afgestemd op jouw wensen of de wensen van het bedrijf.

Trainingen aan huis of incompany trainingen.

Groepstrainingen of individuele cursussen

Bedrijfstrainingen of particuliere trainingen mogelijk. Trainingen gaan altijd door, ook bij 1 cursist.

Cursussen worden gegeven door een trainer met praktijkervaring.

WordPress website voorbeelden

Hieronder vind je voorbeelden van websites. De voorbeelden laten zien, wat je na het volgen van een 2- of 3 daagse WordPress training kunt bereiken.

website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld architectuur ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
website voorbeeld zakelijk ontwerp
website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld restaurant ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld foto en video ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp
website voorbeeld coaching ontwerp

Kijk ook op de website van Viavisia Webdesign

Onlangs heb ik bij Peter een cursus fotobewerking gevolgd. Met veel ervaring, logische opbouw en geduld heeft hij mij langs alle facetten van de afzonderlijke onderdelen geloodst. Peter heeft een fijne manier van begeleiden en ik ben zeer blij met de resultaten.

Flossie d’Hont, Zelfstandig psycholoog – Florisand Consultancy

Ik heb onlangs een cursus Photoshop Elements bij Peter gevolgd. Hij heeft kennis van zaken, is geduldig en geeft je precies de aandacht die jij – in jouw tempo – nodig hebt. Kortom, zijn aanpak is persoonlijk, plezierig en prettig en –heel belangrijk – hij heeft er lol in om zijn expertise over te brengen aan zijn cursist en/of het programma af te stemmen op de behoefte van de klant.

Esther Janssen, Allround communicatieprofessional

Wil je ook graag je eigen website aanpassen in WordPress maar zie je op tegen de zogenaamde ‘makkelijke’ methode via WordPress? Peter Buijs is de man die je nodig hebt. Hij ontwikkelt diverse WordPress-cursussen in groepsverband of 1-op-1. Die laatste heb ik met studio Rooijaal aangevraagd. Peter kwam bij mij thuis en samen hebben we in 3 uur alle basiseigenschappen van het programma bekeken en geoefend. Na zijn bezoek kon ik de hele site zelf aanpassen. Hoe fijn en een GROTE zorg minder!!

Linda Rooij, Grafisch vormgever

Tijdens de workshops van Peter Buijs over WordPress en SEO viel het me telkens weer op: Peter weet ongelooflijk veel van deze onderwerpen af, want hij laat geen vraag onbeantwoord. Hij heeft aandacht voor iedereen, waardoor hij uiterst geschikt is voor het geven van één-op-ééncursussen. De follow-up is ook fantastisch: naderhand ontvang je een door hem samengestelde handleiding, die hij met enige regelmaat bijwerkt. Je weet: deze man is gedreven en geduldig. Hij draagt zijn kennis graag over en heeft hart voor zijn cursisten. Kortom: boek een één-op-één, laat je onderdompelen in zijn kennis en pluk er de vruchten van – nu en nog lang daarna!

Bianca Wijnstekers-Handy, Beëdigd juridisch vertaler